İŞ ETÜDÜ

Sistemin analizinde en önemli veri, işlerin yapılma zamanına ilişkin verilerdir ve bu veriler aşağıda yer alan yedi unsur çerçevesinde belirlenir.

Görev: İş sisteminin varlık nedenidir. Sistemden talep edilen çıktının oluşturulması için gerçekleştirilecek esas faaliyetin kısa bir tanımıdır.

Girdi: Görevi gerçekleştirerek çıktıya ulaşmak için kullanılacak malzemeyi, bilgiyi, enerjiyi vb. ifade eder. Görevi gerçekleştiren insan ile kullanılan üretim aracı ayrı birer unsur olarak ele alınır. İnsan: Görevi gerçekleştirecek olan kişidir. Bu noktada, çalışanın sahip olması gereken nitelikler de belirlenmelidir.

Üretim Aracı: Görevi gerçekleştirecek olan makine, ekipman, vb. teçhizattır.

İş Akışı: İnsan ve üretim aracının birlikte çalışması yoluyla görevi gerçekleştirirken kullandıkları süreçtir. Süreç, görevin nasıl yapıldığını tarif eden faaliyetlerin (akış dilimlerinin) toplamından oluşur.

Çıktı: Süreç sonucunda ortaya çıkan, müşterinin talep ettiği ürünler ya da hizmetler ile bunların elde edilmesinde kullanılmış olan bilgi, atık, vb. unsurları ifade eder.

Çalışma Koşulları: İnsanın çalıştığı ortamın fiziksel özellikleri (toz, gaz, gürültü, ısı, nem, vb.), sosyal/ örgütsel özellikleri (bağlı olduğu ücret sistemi, arkadaşlık koşulları, ast-üst ilişkileri, mola ve vardiya düzenlemeleri vb.) ile sistemin performans ölçütlerini etkileyen; üretim aracının ayar tanımları, tolerans sınırları (işin hassasiyeti), taşıma mesafesi, işlem mesafesi, vb. tüm diğer unsurlar bu başlık altında incelenir.İş etüdünün faydaları İşin verimliliğini arttırarak maliyeti azaltır.

İş etüdü sistematiktir ve işlemin etkinliğini etkileyen bütün faktörleri ele alır. Bu yüzden bütün unsurların kusurlarını hemen ortaya çıkartabilir İş etüdü, etkin bir üretim planlaması ve denetimi için temel sayılan performans standartlarının belirlenmesindeki en etkili yollardandır.

Başarılı bir iş etüdü yapılırsa eğer etkisini kısa zamanda gösterir.

Doğu Batı İnsan Kaynakları işletme analizlerini detay olarak almaktadır. Analiz sonuçları üzerine talep ettiğiniz danışmanlık süreci kurgulanmaktadır.
Devamı için tıklayınız.

© 2020 Dogu Batı İnsan Kaynakları Danışmalık. Tüm Hakları Saklıdır.

Scroll to top
Open chat
1
Selamlar, Doğu Batı Akademiye hoşgeldiniz, Size nasıl yardımcı olabiliriz ?